duminică, 2 noiembrie 2008

Despre designul interfetei unui site

Primele pagini web erau aproape complet lipsite de grafica si aveau ca unic scop furnizarea informatiei (sub forma de text). Cu timpul a capatat importanta aspectul grafic, site-urile au devenit colorate si animate, au fost introduse elemente avansate de grafica, continut multimedia etc. S-au dezvoltat diverse tehnologii de structurare, editare si design al paginilor web. Ba mai mult, astazi avem framework-uri care permit crearea unui site cu aspect profesionist fara a fi necesara cunoasterea vreunui limbaj de programare web sau a altor tehnologii care stau in spate.

Daca la inceputurile Internetului HTML oferea suficient suport pentru ceea ce insemna un site, odata cu dezvoltarea web-ului au aparut necesitati care depaseau posibilitatile acestui limbaj. Principalele informatii intr-o pagina sunt sub forma de text si imagini care se adauga simplu prin tag-uri. Tendinta separarii continutului de forma de vizualizare precum si neajunsurile plasarii elementelor in cadrul paginii cu ajutorul tabelelor HTML au dus la aparitia CSS (Cascading Style Sheets). CSS ofera flexibilitate, extensibilitate si control asupra elementelor vizuale (pozitie, fonturi, culori, aliniere, spatiere etc) si in plus separa aceste asecte intr-un fisier separat. Numarul site-urilor a crescut, concurenta in diverse domenii a impus nevoia de unicitate, de a iesi in evidenta. Totodata site-urile au devenit dinamice, interactive. Astazi vorbim despre interfete evoluate si tehnologii avansate precum: XPATH, XQUERY, SAX, DOM, JavaScript, AJAX, RDF, OWL, XSL etc.

In functie de scopul site-ului si de utilizatorii carora li se adreseaza acesta trebuie gasit echilibrul intre un design cu grafica atragatoare, vizibilitate si claritate, viteza de incarcare si simplitatea utilizarii si a navigarii intre pagini. Tehnicile avansate de grafica (ex: grafica 3D) ofera rezultate spectaculoase pentru ochi dar pot afecta caracterul user friendly al interfetei. Aspectul este important, este primul care intampina vizitatorul dar nu trebuie ca acesta sa afecteze functionalitatea: in fond utilizatorul doreste in primul rand sa isi poata atinge scopurile pentru care acceseaza site-ul.

Pe langa acestea mai trebuie avut din vedere aspectul vizibilitatii site-ului in Internet si atragerea traficului, prin popularizarea pe alte site-uri, folosirea de cuvinte cheie, link-uri cu alte site-uri, inscrierea in motoarele de cautare si diverse strategii RSS).
::

Niciun comentariu: