miercuri, 5 noiembrie 2008

Cisco si viziunea lor despre Web 3.0


Astazi a fost prima zi a Ciscoexpo, conferinta organizata anual de Cisco Romania. Prezentarile acopera diverse teme din aria retelisticii (clienti, provideri, data centers, security etc.)

Prezentarea de deschidere a pornit cu o discutie despre evolutia Web-ului. Definitiile date pentru Web 1.0 si 2.0 au fost cele clasice:
  • Web 1.0 inseamna "hypertext" si acces la continut.
  • Web 2.0 inseamna "comunitate" si continut colaborativ.
Interesanta este paradigma Web 3.0 in viziunea Cisco: "anyone, anything, anywhere". Cu alte cuvinte, "oricine sa poate utiliza orice fel de aplicatie, de pe orice fel de device / de oriunde".

De exemplu:
  • De pe calculatorul de acasa platesc si rezerv un bilet de tren. Apoi, la gara, accesez un serviciu Web de pe telefonul mobil, pe ecran apare un cod de bare, il scanez la un cititor si imi este permis accesul in tren. Eventual, cand ajung la locul pe care l-am rezervat, ma intampina un mesaj sonor "Bine ai venit, domnule Popescu".
  • Am 3 numere de telefon si 4 conturi de email. Dar de oriunde le-as accesa si de pe orice device, vreau sa am o singura lista de contacte, o singura lista de mesaje necitite si o singura lista de apeluri ratate.
  • Lucrez pe laptop si am Yahoo Messenger deschis. Ma cheama seful urgent la o intalnire la el in birou. Ma duc si pana sa ajung imi pun mobilul pe "silent". Automat, in Yahoo Messenger voi aparea "Busy".
Si exemplele pot continua. Important este ca din punctul de vedere al utilizatorului, toate acestea vor fi niste servicii Web inteligente. Servicii Web 3.0.

Bineinteles, in continuare s-a discutat despre cum trebuie sa arate o infrastructura de retea pentru a suporta astfel de servicii. Si nu e deloc simplu.

Dar hai sa ne gandim cum ar trebui sa fie o interfata web pentru 3.0?
Daca o interfata pentru Web 2.0 trebuie sa permita continut dinamic, o interfata pentru 3.0 trebuie sa fie ea insasi dinamica. Cu alte cuvinte, daca o accesez de pe desktop trebuie sa arate intr-un fel, daca o accesez de pe laptop trebuie sa se reconfigureze singura pentru a putea fi afisata pe device, daca o accesez de pe un telefon IP, la fel. Si toate acestea trebuie sa se intample automat, fara interventia mea sau a unui admin.

Mai mult, interfetele web nu vor mai fi izolate. Vor comunica intre ele detalii despre utilizatori, despre continut si despre starea in care se afla.

Interesant, nu? Voi ce parere aveti?
::

Niciun comentariu: